Ga naar inhoud

Welkom op mijn website!

Mijn naam is Jan van Veldhuizen, ook bekend onder de naam PapaSmurf. Ik heb meer dan 40 jaar ervaring als programmeur. Mijn grootste interesses zijn kunstmatige intelligentie en vreemde talen. Op deze website blog ik over deze onderwerpen.

Deze website is meertalig 👆 ( ), maar technische artikelen publiceer ik doorgaans alleen in het Engels.

Recente artikelen

Verkiezingen 2023

Vandaag is het verkiezingsdag in Nederland. Het land lijkt meer verdeeld dan ooit tevoren. Zoveel partijen... en niet minder dan vier partijen kunnen de grootste worden met slechts enkele stemmen verschil. Het debat op de televisie is meer een machtsstrijd tussen links en rechts dan een discussie over de inhoud. Hopelijk wordt er vanaf morgen weer samengewerkt in plaats van verdeeldheid gezaaid.

elections

De Cloud: het is gewoon de computer van je buurman?

"De cloud bestaat niet. Het is gewoon de computer van iemand anders." Dat wordt vaak gezegd om 'de cloud' te verduidelijk. Aan de ene kant is dit waar; het is in wezen een verzameling computers in datacebtra over de hele wereld. Maar het is ook mijn eigen computer op zolder. Aan de andere kant is de cloud een concept dat verder gaat dan alleen het lenen van de computer van je buurman. De cloud is als een tunnel, een toeganspoort tot krachtige, gedeelde computerkracht, waardoor je data kunt gebruiken en opslaan ver voorbij de grenzen van je eigen hardware.

cloud

Wonen in een laars

jigsaw

Meer dan dertig jaar geleden maakte ik deze legpuzzel voor één van mijn kinderen. Met een tekening die ik zelf had gemaakt.

Zojuist heb ik een dergelijke tekening gemaakt met AI. Klaar in een paar minuutjes.

boot

Octopus fietst in Amsterdam

Totnogtoe gebruikte ik Midjourney om afbeeldingen te maken. Vandaag heb ik de nieuwe DALL-E via Bing uitgeprobeerd. 'Teken een octopus die fietst in Amsterdam,' vroeg ik. Grappig dat het een molen, een Nederlandse vlag en tulpen tekent om duidelijk te maken dat het zich in een Nederlandse stad bevindt. 🌷🇳🇱

octopus

Wolkbreuk in New York

Het regent de laatste heftig in New York. NBC News Zelfs de fakkel van het beroemde Vrijheidsbeeld is vervangen door een paraplu. Maar de paraplu kan de storm nauwelijks weerstaan.

newyork

Hondekop 2.0

In de vorige eeuw had Nederland treinen die vanwege de vorm van de voorkant 'hondekop' werden genoemd. Ik was onlangs op een tentoonstelling waar onder de naam 'Hondekop 2.0' een nieuwe serie treinstellen werd getoond.

De toenmalige Hondekop:

hondekop

Bird’s Eye View on Twitter X

(vanwege de woordspeling met X/eggs heb ik besloten dit niet te vertalen)

Elon Musk has decided to rename his Twitter platform to 'X'. Doesn't he realize that he can't have eggs without having a bird in the first place? The Twitter bird thinks to itself, 'Humph! The boss wants X? Well, here they are. I hope he chokes on them.'

eggs