Ga naar inhoud

Jan

Jan

Hallo! Mijn naam is Jan van Veldhuizen, maar online heb je me misschien vaker gezien als Papa Smurf.

Ik begon met programmeren toen ik in de jaren zeventig wiskunde studeerde (foto's: 1 2). Vanaf dat moment was ik verkocht aan computers. Je kunt wel zeggen dat het liefde op het eerste gezicht was. Het werd mijn vak en ik heb me altijd op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen. En de laatste tijd heb ik dus ook met grote interesse gevolgd wat er allemaal gebeurt op het gebied van kunstmatige intelligentie.
Ik werk al dertig jaar als programmeur en software architect bij Visma Onguard. Ik ben een groot voorstander van open source. Een van mijn meest succesvolle projecten is JanBan, een add-in voor Outlook. Werk en hobby lopen naadloos in elkaar over. Ik heb thuis, in Kortenhoef, mijn eigen server op zolder. Daarmee ben ik altijd aan het experimenteren. Ook draaien daar mijn websites, inclusief deze dus.

Ik ben getrouwd, vader en opa. Mijn vrouw en ik zijn fervente wandelaars en fietsers. Onze langste fietstocht tot nu toe was in 2022, naar Santiago de Compostela.

Hobby's en interesses

Naast mijn computerhobby, maak ik muziek en hobby ik met vreemde talen. Als organist speel ik regelmatig tijdens kerkdiensten. Mijn interesse in talen heeft een duidelijk wiskundige inslag. Of het nu over programmeertalen gaat of over gesproken talen, ik kan uren zitten bladeren in woordenboeken3, grammatica's of programmeerhandboeken.

Deze website is een beetje een mengelmoes van talen: sommige pagina's in het Nederlands, mijn moedertaal; veel in het Engels, omdat dat de universele taal is onder techneuten zoals ik; en Esperanto, omdat ik dat een zeer geslaagde poging vind tot het creëren van een universele taal.

Papa Smurf

En dan, hoezo Papa Smurf? Een paar jaar geleden gaven collega's me de bijnaam Papa Smurf, en die is blijven hangen. Ik vond het een leuke vondst. Sindsdien staat er een grote-smurf-poppetje4 mijn bureau. En je hebt het hem misschien ook al gezien als mijn avatar op sommige websites. Vandaar de naam van deze website.


  1. een ponskaarten-terminal  

  2. een DECwriter  

  3. mijn boekenkast  

  4.