Jan

Technobabbel

De eerste programmeertaal die ik leerde was Algol-60. We hadden destijds geen fullscreen editors. We gebruikten ponskaarten en papierterminals om code te schrijven. Dat was in de tweede helft van de zeventiger jaren.

Inmiddels is het veertig jaar later. Mijn mobieltje kan meer dan de zaalgrote mainframe computer van de universiteit van toen. En inmiddels heb ik geprogrammeerd in heel wat programmeertalen: Algol-60, Pascal, APL, Lisp, Prolog, Basic, Cobol, Forth, Assembler, C, C++, C#, F#, Javascript, Haskell.
Vroeger had ik had contact met andere programmeurs via Fidonet en BBS-systemen. Toen CompuServe kwam ging er een wereld open!
Vandaag de dag googelen we simpleweg alle vragen die we hebben. En we copy-pasten heel wat code van GitHub, CodeProject, SoureForge, CodeGuru en dergelijke websites. Ik wel in elk geval. Ik ben een grootgebruiker van alle code die online te vinden is. Open Source is een prachtig concept. Ik kan code van anderen gebruiken, en er verbeteringen in aanbrengen. Of anderen kunnen code gebruiken die ik heb gepubliceerd.

Mijn eerste echte open source project is JanBan. Daarover vind je meer elders op deze website.

Talen

Ik ben zo blij dat ik leef in de periode van na Genesis 11. De wereld had maar één taal. Dat moet toch saai geweest zijn! De straf van God vanwege de toren van Babel is voor mij een zegen.

Of het nu een programmeertaal is of een mensentaal, ik kan uren zitten bladeren in een programmeer-handboek, een woordenboek of een grammatica-boek. Bovenstaande foto van mijn boekenkast maakt voldoende duidelijk dat ik een taal-nerd ben.

Daarom ook een drietalige website. Gewoon, omdat het kan. Engels, om een groot publiek te bereiken. Nederlands, omdat het mijn moedertaal is. En Esperanto, omdat ik dat een leuke taal vind, en het een geslaagde poging was om een universele taal te ontwerpen.

Grote Smurf

Sinds collega’s mij een keer Papa Smurf noemden, heb ik de grote smurf als avatar gekozen. Hij staat op mijn bureau en waar mogelijk gebruik ik die naam op internet. Vandaar.