Wie ben ik
Gepubliceerd op 17 april 2023 • 3 minuten • 610 woorden • Andere talen: Esperanto, English
Inhoudsopgave
Intro
Hallo! Mijn naam is Jan van Veldhuizen, maar op het internet ben ik beter bekend als Papa Smurf.
Ik ben programmeur en software architect. Ik houd me graag bezig met het uitvogelen van algoritmes, en ik verdiep me graag in kunstmatige intelligentie. In mijn vrije tijd ben ik veel aan het hobbyen met computers en mijn homelab. Op zondagen speel ik geregeld als organist in de kerk. Ik ben geïnteresseerd in vreemde talen, en ben een fan van de taal Esperanto.
Daarnaast ben ik echtgenoot, vader en opa. Mijn vrouw en ik zijn fervente fietsers en maken graag lange fietstochten. In 2022 hebben we onze langste tocht gemaakt, de bekende pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. We wonen in het mooie dorp Kortenhoef in Nederland.
Ik werk al meer dan dertig jaar bij Visma Onguard .
Loopbaan
Tijdens mijn studie wiskunde in de zeventiger jaren begon ik met programmeren in Algol-60. In die tijd hadden we nog geen fullscreen editors. We gebruikten ponskaarten en papierterminals om programma’s te schrijven.
Nu, ruim veertig jaar verder, is de technologie behoorlijk veranderd. Een mobiele telefoon van nu kan meer dan de toenmalige mainframe computers van de universiteit.
In de loop van de jaren heb ik veel programmeertalen geleerd: Algol-60, Pascal, APL, Lisp, Prolog, Basic, Cobol, Forth, Assembler, C, C++, C#, F#, Javascript, en Haskell.
Vroeger had ik contact met andere programmeurs via Fidonet en BBS systemen. Daarna kwam Compuserve. Dat maakte de wereld kleiner. En tegenwoordig gebruiken Google voor elke vraag die we hebben. We vinden en delen broncode op Github, CodeProject, SourceForge, CodeGuru, en meer van dat soort websites. Ik ben een groot voorstander van open source. Met het delen van code helpen we elkaar in de development community.
Eén van mijn eerste echte bijdragen in de open source wereld is JanBan . Daarover is meer te lezen elders op deze website.
Eind 2022 kwam de eerste versie van ChatGPT uit. Kunstmatige intelligentie is er al tientallen jaren, maar met ChatGPT is het beschikbaar gekomen voor het grote publiek. Ineens blijkt AI te kunnen helpen met programmeren, en met nog veel meer andere dingen. Een interessante en spannende ontwikkeling.
Ik ontdekte dat ik het leuk vind om presentaties te geven over kunstmatige intelligentie. Het is leuk om voor collega-programmeurs uit te leggen hoe je AI gebruiken kunt, en wat de valkuilen zijn. Maar ook het begrijpelijk maken van AI voor niet-technische publiek blijkt me goed af te gaan.
een ponskaartenmachine
een papier-terminal
Talen
Ik ben blij dat ik in de wereld van na Genesis 11 leef. Daarvoor spraken ze op aarde maar één taal. Hoe saai is dat? Volgens het verhaal van de toren van Babel waren de verschillende talen een straf van God, maar eerlijk gezegd ben ik er blij mee.
Of het nu over programmeertalen of gesproken talen gaat, ik kan uren zitten bladeren in woordenboeken, grammatica’s of programmeerboeken. Als je de foto van dit deel van mijn boekenkast ziet, dan zie je dat ik een talengek ben.
Dat is ook de reden dat ik deze website in drie talen maak. Gewoon, omdat het kan. In het Engels, omdat het daarmee over de hele wereld gelezen kan worden; in het Nederlands, omdat dat mijn moedertaal is; en in het Esperanto, omdat ik dat een geslaagde poging vond om een wereldtaal te ontwerpen.
Papa Smurf
Een paar jaar geleden gaven collega’s me de bijnaam Papa Smurf. Die naam ben ik blijven gebruiken, en sindsdien staat er altijd een grote smurf op mijn bureau. Ik ben de grote smurf ook gaan gebruiken als avatar op internet en gebruik papasmurf zo mogelijk als gebruikersnaam op websites. Vandaar ook de naam van deze website.